onsdag den 30. oktober 2013

Neato Xv-25 anmeldelse

Neato xv-25 robot-støvsuger.


Efter i længere tid at have overvejet om robotstøvsugere og deres teknologi er modnet nok til at det er værd at investere i en robot støvsuger besluttede jeg mig for at undersøge markedet for robotstøvsugere. Jeg fandt hurtigt ud af at der er en dominerende spiller på markedet, Irobot, mens der er en masse andre, mindre producenter på markedet som F.eks. Samsung, hvis robotter rent udseendemæssigt minder meget om Irobot støvsugere, mens deres måde at støvsuge på er markant anderledes end Irobot. Udover Samsung synes jeg den mest interessante producent af robotstøvsugere er Neato.




Neatos robot støvsugere er markant anderledes end både Irobot og Samsungs støvsugere på næsten alle parametre. Neato’s støvsugere er meget firkantede i deres udseende, mens Irobot og samsung har runde robotstøvsugere.
Neato’s robotstøvsugere er reele støvsugere, der suger støv og små genstande op, mens Irobot og Samsungs støvsugere reelt bruger deres sidebørste(r) til at skubbe støv og små genstande ind under støvsugeren, hvor de bliver samlet op af roterende blade.
Neato’s støvsugere bruger et egenudviklet laser system til at navigere rundt i hjemmet, hvor støvsugeren inddeler store rum i mindre rum af ca. 3x3 meter. De små rum som Neato inddeler større rum i, støvsuger den så systematisk, ved at starte i kanten af ”rummet” og støvsuge hele kanten først, hvorefter den støvsuger midten af rummet.

Neato Robotics eget billede


 Dermed støvsuger Neato støvsugere kun et sted hver gang, til gengæld er den sikker på at have støvsuget overalt når den er færdig.
Til sammenligning støvsuger Irobots støvsugere mindre systematisk, ved hjælp af algoritmer der gør at støvsugeren ændre retning når den støder ind i en genstand. Irobots støvsugere kører derfor mange gange over de samme steder, mens den kan risikere at være få eller ingen gange over andre steder. 

Neato Robotics billede



Der er fordele og ulemper ved begge metoder. Neato’s fordel er at den véd hvor den kører, og den er generelt bedre til ikke at støde ind i ting, samtidig med at den støvsuger hele rummet. Til gengæld kommer den kun hvert sted en gang, og er der noget støv den ikke får med første gang, bliver det ikke fjernet under den støvsugning af hjemmet. Irobot støvsugere kommer over fladerne flere gange, til gengæld er der steder den muligvis slet ikke får støvsuget, da den ikke ved hvor i rummet den har været. Neato støvsugere kommer hele vejen langs kanten med hjemmet – dog har Neato modeller af støvsugeren ikke sidebørster, så den når ikke helt ud til kanten, desværre. Har man mod på at købe en støvsuger igennem Vorwerk i Tyskland har de dog deres egen videreudvikling af Neato støvsugeren, som har en sidebørste, prisen er dog væsentligt højere end Neato støvsugeren. 

Neato’s forskellige støvsugere er reelt den samme støvsuger, blot med forskellige tilbehørspakker. Neato xv-11 kommer med den lille tilbehørspakke, hvilket vil sige en beater brush der er velegnet til tæpper, da den ”banker” tæpperne og gulvet, samtidig med at den suger. Beater brushen larmer en del, hvilket Neatoen i sig selv også gør, så det kan ikke anbefales at være hjemme mens Neatoen arbejder.
Derudover kommer xv-11 med de almindelige filtre, som er de originale filtre Neato udviklede. Disse filtre blev sidenhen videreudviklet af Vorwerk for at skabe bedre luftgennemstrømning og dermed bedre sugestyrke, de forbedrede filtre får man dog kun med hvis man køber en xv-25 Neato.


Neato xv-25 er en såkaldt pet-edition. Det vil sige at man udover en Beater brush får en specielt børste med til sin xv-25 der er god til at støvsuge hår. En fordel ved denne børste er desuden at den larmer mindre end beater brushen. Desværre virker den ikke så godt på tæpper, så har man et hjem med fortrinsvis tæpper kan det anbefales at benyte beater brushen konsekvent.
Øverst Vorwerks kobold vr-100 børste
I midten den originale Beater brush
Nederst Neato's pet/bristle brush, der er en kopi af Vorwerks børste.


Udover den ekstra børste får man desuden de nyudviklede filtre fra Vorwerk med når man køber en Neato xv-25. Disse filtre sikre bedre luftgennemstrømning og bedre sugeevne på støvsugeren. Derudover har de den positive sideeffekt at støvsugeren larmer en anelse mindre når man bruger de nye filtre. Støvsugeren er dog stadigvæk meget mere højlydt end andre robotstøvsugere, da den benytter et reelt sug.
Lyden fra en Neato støvsuger kan sammenlignes lidt med lyden fra en lille jetmotor, når støvsugeren startes.


Til venstre et brugt "hepa" filter - til højre et "originalt" filter. - begge er kopi filtre, men funderer upåklageligt.


Neato’s indstillingsmuligheder er de samme uagtet hvilken version af støvsugeren man køber, da det reelt er den samme støvsuger. Der er en meget enkelt menu på Neato støvsugeren. Der er kun fem fysiske knapper.
En stor orange tænd knap, der starter en fuld rengøring af hele huset.
En menu, op, ned og tilbage knap.
Man kan i menuen vælge at:
Påbegynde en rengøring af huset.
Starte en ”Spot cleaning” hvor man sætter støvsugeren ned på et beskidt område, hvorefter den rengøre der område den er sat i.
Lave en tidsplan for hvornår støvsugeren skal køre. Der er mulighed for at sætte støvsugeren til at køre syv gange om ugen, automatisk.




Personligt har jeg sat Neato op til at køre hver hverdag kl. 13, da vi ikke er hjemme omkring kl. 13. Dermed kommer man hjem til et støvsuget hjem, hvilket er dejligt.
Man skal dog ikke forvente at man kan undgå at gøre rent engang imellem, selvom man har en robotstøvsuger. Neato kan ikke komme helt ud til kanten at væggene, ligesom den har problemer med ved ovne, køleskabe og lign. Der går lidt ud fra væggen. Der kommer et lille stykke hvor Neato ikke er helt tæt op af kanten, og der vil dermed ligge en del snavs i det lille område, selvom Neato har været der



Ydermere kan der være problemer med at Neatos udstødning puster støv fra området lige ved siden af der hvor den har kørt op i luften på de ældre modeller. Køber man en ny Neato er det ikke et problem, da udstødningen er blevet genplaceret, men køber man en brugt model, kan det være et problem.

Støv og skidt bliver samlet op i den dertil indrettede beholder i Neato modellerne. Der er ingen poser, til gengæld skal man sørge for at holde filteret nogenlunde rent, for at Neato virker optimalt. Heldigvis kan man finde relativt billige filtre på Ebay, og det skulle desuden være muligt at vaske filtrene i vaskemaskinen.
Man kan se på mængden af snavs der er i støvsugeren efter end rengøring at den er effektiv. Selv om jeg lige har støvsuget manuelt er der stadig en del støv i beholderen efter Neato har kørt en runde rundt i huset.



Manuel støvsugning sker nu kun ca. 1 – 2 gange om måneden hjemme ved os, i stedet for 1 – 2 gange om ugen. Det skal dog siges at vi har et ideelt hjem til at bruge en robotstøvsuger. Vi har ingen fodtrin imellem rummene, og der er relativt få møbler, og løse genstande og ledninger som Neato kan komme i karambolage med.
Det er vigtigt at gøre sit hjem ”Neato venligt” da Neato er en vedholdende lille fætter. Hvis Neato får fat i en ledning forsøger den ihærdigt både at slæbe ledningen med, indtil ledningen sidder i spænd, og derefter forsøger den at komme fri fra ledningen. Det vil sige at det der er for enden af ledningen kan blive væltet eller revet ned fra kommoder og lign. Heldigvis er Neato klogere end Irobot Roomba’s da den har indbygget laser, så den kan se ting der er højere end ca. 10 cm. Dermed undgår man, forhåbentligt, at Neato vælter ens vase, da den kan se den, og støvsuger omkring vasen i stedet. Det skal dog nævnes at Neato ofte puffer til de ting den er ved at støvsuge omkring, og flere gange er stukket af med vores tørrestativ, som den har været ved at støvsuge omkring.

Derudover kan støvsugeren ofte ikke vurderer hvor bred den er, og jeg har gentagne gange oplevet at den har sat sig fast imellem benene på små kommoder.


Man skal altså gøre sig klar at der ikke kun er positive ting ved at have en robotstøvsuger. Personligt mere end opvejer de positive ting ved at anskaffe sig en robotstøvsuger klart de små negative ting. Jeg kan derfor klart anbefale Neato robotstøvsugere, både den ”lille” xv-15 og den store xv-25, pet edition.

video af neato xv-25 - Jeg har lavet en lille video der viser hvordan Neato arbejder, den kan findes på Youtube (Den indlejrede video funktion fungerer desværre ikke pt.) direkte link til videoen




5 kommentarer:

SHJ sagde ...

Hej Mathiasdk,
hvor har du skaffet de uoriginale hepa-filtre?

Mathias Kristensen sagde ...

Hej SHJ, undskyld det sene svar, jeg købte mine hepa-filtre gennem Ebay. Den butik jeg købte dem igennem sælger dem desværre ikke længere, men man kan bl.a. købe nogle, der ligner dem jeg købte, her:
http://www.ebay.com/itm/2-x-Hepa-Filter-for-Neato-xv-11-xv-12-xv-14-xv-15-xv-21-New-/181234911814?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a32714a46

De koster som du kan se 77 kr. for 2 inkl. fragt.
Her er det værd at bemærke at ting under 80 kr. ikke skal fortoldes - du kan købe 4 filtre for $24 inkl. fragt hos andre Ebay sælgere, men så risikerer du at skulle af med 25% import moms + 160 kr. fortoldningsgebyr ved Post Danmark.

Med venlig hilsen Mathias

SHJ sagde ...

Hej igen - tak for det, har fuldt dit tip, så nu er jeg spændt på at få filtrene hjem.
Hilsen SHJ

KBB sagde ...

Hej Mathias

Hvordan står det til med din robotstøvsuger? Er du stadig glad for den? Kan se at artiklen efterhånden er over 1 år gammel :)

Venlig hilsen

Klaus Bachmann

(Jeg er ved at samle erfaringer i forbindelse med min artikel:

http://test-nu.dk/robotstovsuger-test/

Mathias Kristensen sagde ...

Jeg ved ikke hvorfor jeg ikke får en notifikation om nye kommentarer :(

Da du stillede spørgsmålet var støvsugeren som du selv nævner lidt over etår gammel, og fungerede fint.

Desværre døde batterierne i januar, og nye batterier koster for meget til jeg har ville investere i dem, desværre.